Cautare

    WEBMAIL    |    Intranet    |    Site Map

 

 

INCAS CONTECHSAT

TITLU PROIECT: INCAS – Tehnologii de Dirijare, Navigație și Control pentru Sisteme Satelitare (INCAS CONTECHSAT)

Coordonator: INCAS – Institutul Național pentru Cercetare Aerospațială “Elie Carafoli” (http://www.incas.ro)

Autoritatea Contractantă: Agenția Spațială Română (ROSA) prin Programul STAR

Perioadă: 14.11.2016 – 13.11.2019

Director Proiect: Dr. Ing. Ec. Achim IONIȚĂ (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. )

Echipa Proiect:

Descriere:

INCAS CONTECHSAT (Centrul de Competență pentru Tehnologii de Dirijare, Navigație și Control pentru Sisteme Satelitare) este definit ca un mediu organizațional ce are abilitatea de a atrage și genera noi cunoștințe și competențe într-un domeniu extrem de competitiv al tehnologiilor pentru:

 • conceperea și implementarea echipamentului hardware (mecanisme de cuplaj, senzori de navigație, actuatori, linii de comunicații);
 • dezvoltarea de software pentru direcționarea, navigarea și controlul navelor spațiale;
 • stabilirea de protocoale pentru interfețe om-aparat.

CONTECHSAT va distribui și utiliza aceste cunoștințe sub forma unor noi capabilități pentru tehnologii spațiale, precum rezultate ale cercetării, inovație și expertiză, având ca scop îmbunătățirea colaborării de C&D industria și ESA.

Obiective:

Viziunea CONTECHSAT este de a deveni un centru științific și de formare model. Scopul său este de a îmbunătăți capacitățile științifice și de cercetare aplicată pentru echipamentele hardware și software de tip GNC (Guidance, Navigation, Control) ale navelor spațiale, prin utilizarea celor mai noi tehnologii spațiale și a ideilor revoluționare, obținând totodată o îmbunătățire a competitivității partenerilor industriali în relația cu ESA.

INCAS CONTECHSAT are trei obiective strategice:

 • susținerea cercetării și expertizei, atât strategice cât și aplicative, cu potențiale aplicații industriale pentru lansatoare și vehicule spațiale. Aceasta se traduce în susținerea programelor ESA și a activităților de Cercetare-Dezvoltare competitive la nivel internațional în științe strategice și aplicate, cu scopul de a genera inovație în acest domeniu tehnologic de importanță majoră pentru ESA.
 • coagularea sinergiilor și resurselor complementare, necesare pentru dezvoltare tehnică și aplicații industriale. Acest fapt implică concentrarea de competențe multidisciplinare în domenii specifice de cercetare, pentru dezvoltarea lansatoarelor și a vehiculelor spațiale, a proceselor și serviciilor, luând în calcul prioritățile ESA.
 • eliminarea decalajului dintre cercetători, industrie și furnizorii de servicii, stimulând și întârind legătura triplă dintre cercetare, mediul academic și industrie. Acest fapt va crește probabilitatea ca cercetarea științifică să fie utilizată de industrii naționale emergente în domeniul spațiului și va face domeniul de C-D mult mai receptiv la nevoile industriei spațiale, iar IPR vor fi exploatate în beneficiul părților interesate.

CONTECHSAT Imagine 2CONTECHSAT Imagine 1

Activități:

Principalele așteptări de la CONTECHSAT sunt:

 • Componente mecanice pentru zbor spațial, aplicate pentru diferite modele de nave spațiale (lansatoare, componente de fuselaj sau propulsie, capsule), configurații pentru optimizare (pentru stabilitate și manevrabilitate), traiectorii pentru re-intrare în atmosferă, FCS (Sistem de Control al Zborului), estimări de performanță pentru actuatori.
 • Analize pentru misiuni spațiale ce au ca scop definirea misiunilor preliminare, realizarea profilului optim bazat pe obiectivele și dezvoltarea unor algoritmi specifici și produse software: misiuni orbitale în jurul Pământului (GEO - Orbită Terestră Geostaționară și LEO – Orbită Terestră Joasă); misiuni spațiale interplanetare; proiectarea și optimizarea căilor de re-intrare în atmosfera Pământului sau a altor planete (Marte) sau sateliți naturali (Luna, Titan).
 • Simulări pentru diferite scenarii de misiuni, validate prin diverse coduri implementate pentru GNC/AOCS - Dirijare, Navigație, Control/Sistem de Control pentru Comportament și Orbită.
 • Proiectarea și producția tehnologică a echipamentului de tip hardware (sisteme de cuplaj, senzori de navigație, linii de comunicație), implementarea de funcții software.
 • Implementarea filtrelor de navigație, capabile să transmită informații de la mai mulți senzori în mod simultan în configuranții redundante. Sistemul permite alte aplicații, precum testarea senzorilor pentru mecanisme de cuplaj și alte instrumente.

Contribuții la obiectivele programului STAR:

Homepage: