LOCOMAX

19 Iunie 2014

TITLU PROIECT: LOCOMAX

Coordonator: ROSA — Agenţia Spaţială Romană

Parteneri:

Durata: Septembrie 2007 — Iunie 2010

Director de proiect: Gl. prof. dr. ing. IUBU Gheorghe

Descriere:

Tehnologia WIMAX reprezintă generaţia următoare de comunicaţii mobile de bandă largă. Implementarea comercială a acestui tip de reţea se va efectua în decursul anului 2008 în lume şi în România.

WiMAX este o abreviere de la Worldwide Interoperability for Microwave Access. Este o tehnologie wireless bazată pe standarde, care furnizează conexiuni de mare viteză, inclusiv la Internet, pe distanţe lungi. Astfel, în spaţii deschise tehnologia WiMAX poate oferi acces wireless la distanţe de până la 50 de kilometri, la viteze de 50÷70 Mbs. Pentru WiMAX fix s-au proiectat şi testat echipamente în banda de 3,5 GHz. În 2006 s-au iniţiat testele în banda de 5,8 GHz.

România ar putea avea numeroase avantaje prin utilizarea tehnologiei WiMAX, datorită costurilor reduse ale infrastructurii necesare şi ariei largi de acoperire. Având în vedere faptul că răspândirea beneficiilor societăţii informaţionale depinde tot mai mult de disponibilitatea accesului la Internet în bandă largă în rândul cetăţenilor şi companiilor şi luând în considerare obiectivele României de a se integra pe deplin în Uniunea Europeană, de a se adapta la cerinţele economice comunitare dar mai ales de a creşte competitivitatea economică, coeziunea socială şi calitatea vieţii cetăţeanului, utilizarea sporită a serviciilor de comunicaţii în bandă largă a fost identificată drept un obiectiv major al activităţii viitoare. Recent, Ministerul Comunicaţiilor din România, Intel şi Alvarion au realizat prima demonstraţie publică a acestei tehnologii în România. O maşină dotată cu tehnologie WiMAX a străbătut străzile transmiţând imagini în direct unei săli de conferinţe.

Obiectivele proiectului:

Activităţi:

Publicații:

Pagina proiectului:  LOCOMAX