Cautare

    WEBMAIL    |    Intranet    |    Site Map

 

 

Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso a deschis cea de-a șasea ediție a Conferinței de Apărare Planetară

03 Mai 2019

Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, a ținut un discurs de deschidere la cea de-a șasea ediție a Conferinței de Apărare Planetară organizată de Academia Internațională de Astronautică (IAA) în perioada 29 aprilie - 3 mai 2019, în Washington DC.

În sesiunea de deschidere a evenimentului, în numele Academiei Internaționale de Astronautică (IAA), Marius-Ioan Piso a subliniat importanța acestei serii de conferințe. În ultima perioadă, au avut loc schimbări majore în percepția conflictelor, care au promovat noțiunea de apărare planetară împotriva unor riscuri globale precum vremea spațială, schimbările climatice și coliziunile cu asteroizi. Aceste noțiuni au devenit prioritare pe agendele politice și datorită acestei serii de conferințe IAA de apărare planetară, a declarat Marius-Ioan Piso, membru în comitetul de conducere al Academiei.

Sesiunea de deschidere a inclus și o prezentare din partea Administratorului NASA, James Bridenstine.

Evenimentul a reunit experți din întreaga lume pentru a discuta ultimele informații despre asteroizi potențial periculoși și comete și modalitatea în care am răspunde dacă am descoperi un astfel de corp ceresc aflat pe o traiectorie de coliziune cu Pământul. Aflată la cea de-a șasea ediție, conferința reflectă recunoașterea tot mai mare a potențialelor pericole reprezentate de aceste obiecte pentru planeta noastră, în condițiile în care numărul corpurilor descoperite este în creștere.

2019 05 6th IAA Planetary Defense Conference small B.JPG

În timpul conferinței, grupurile au abordat aceste probleme și au explorat procesul de luare a deciziilor în cazul unui asteroid periculos ipotetic, pe măsura evoluției riscului. Exercițiul a utilizat scenariul unui risc de impact cu un asteroid, dezvoltat de JPL (Jet Propulsion Laboratory), NASA.

Participanții la conferință au analizat posibilele consecințe ale impactului, au oferit recomandări pentru metode fezabile de deviere a asteroidului și au comparat diverse misiuni spațiale care ar putea fi lansate pentru devierea obiectului.

Pe lângă acest exercițiu, experții au prezentat cele mai recente informații referitoare la asteroizii și cometele descoperite și caracteristicile acestora, proiectele de misiuni către asteroizi, tehnicile de deviere a asteroizilor, consecințele unui impact și măsuri de atenuarea a dezastrelor.

Informații suplimentare sunt disponibile accesând acest link.

Credit imagine: IAA